FILMMAKER PRESS KIT

BIOGRAFIE

Niek de Vries komt uit Friesland en is sinds 2010 drummer en sinds 2019 filmmaker. Open en met een aanstekelijk enthousiasme, dat is wie hij is. Hij ziet overal ook het luchtige van in, en is een harde werker. Hij zet z’n schouders eronder! Momenteel is hij bezig de Popacademie te Leeuwarden op stelten te zetten.

Niek is erg gepassioneerd over wat hij doet. Hij vindt het geweldig om verhalen te vertellen. Hij is niet altijd het beste geweest in letterlijk verhalen vertellen, maar dit lukt hem wel in film.  Ook is hij telkens op zoek naar het verhaal achter waarom iemand iets doet, vindt of waarom iets zo is zoals dat eenmaal is. Oneindig nieuwsgierig beweegt Niek zich door de raadsels van de wereld heen. 

Niek is best wel perfectionistisch. Hij vertrekt niet zonder dat het er op staat zoals hij dat wil. In zijn producten heeft dit zorgt er voor dat zijn film van erg hoge kwaliteit zijn. Daarnaast is Niek hoogsensitief. Dit heeft hij kunnen sturen zodat hij er veel baat bij heeft. Zo besteedt hij veel aandacht aan het gevoel wat je bij een stukje film of muziek krijgt. Dit is voor hem het allerbelangrijkst. Wanneer het niet goed voelt, gaat hij net zo lang door totdat het klopt. 

Niek de Vries

GENRE EN STIJL

Niek’s stijl is het beste te beschrijven door de woorden: vlot, precies en veelomvattend. Niek houdt er van om vintage lenzen te gebruiken. Deze hebben een heel eigen karakter door kleine afwijkingen bij het productieproces. Dit imperfecte wat uiteindelijk zorgt tot een mooi resultaat, dat maakt hem een gelukkig filmmaker. 

De combinatie van muziek en film maakt dat hij een erg goed gevoel voor ritme heeft, een noodzakelijk onderdeel voor een mooie film of video. Niek houdt van beweging in zijn films. Hij vindt het tof wanneer een scene in een stuk gefilmd is. Zo heb je het gevoel alsof je er zelf doorheen wandelt, en komt het dichter bij jezelf. Daarnaast is show, don’t tell een die is blijven hangen uit de lessen op de popacademie. Niek vindt het tof om met de beelden en geluiden zo veel mogelijk te vertellen. Een gezichtsuitdrukking kan meer zeggen dan duizend woorden. 

ARTIST STATEMENT

In een wereld waar zo ontzettend veel aan de gang is, op een dag miljoenen veranderingen plaatsvinden en veel van je wordt verwacht, valt het wel eens niet mee om dichtbij jezelf te blijven en je fijn te voelen. Overal prikkels, overal lawaai… Ik snap dat als geen ander, en ik probeer daar order en plezier neer te zetten. Speciaal voor jou. Ik maak films over hoe het leven in elkaar zit, maar tegelijkertijd vind ik fictie ook erg tof. Want in de fictiewereld, los van de echte wereld, kunnen we alles zijn, alles voelen en alles doen. Kom met me mee in het avontuur, of leer wat over jezelf en anderen. 

Daarnaast moeten er ook knaken verdiend worden. Nu zet ik in om video’s van bedrijven te maken. Maar, niet je standaard ‘ik vlieg met een droge over je gebouw, laat even zien wat jullie doen en de groeten!’ video’s. Nee, ik maak een bedrijfsfilm. Ik vertel jullie verhaal met behulp van beeld en geluid. Zo voelt het voor de kijker nadat de video is afgelopen alsof ze jullie kennen, en voelen zich comfortabel bij jullie bedrijf. Vertel jullie verhaal, via mij. 

PERSBERICHT

DOE MAAR MET PRIKKELS

Een film over hoogsensitiviteit

Hoogsensitief zijn, hoe is dat? Niek de Vries uit Ureterp gaat je dit laten ervaren. Door zijn korte film kom je in een kwartier te weten hoe het voelt om als hoogsensitief persoon door het leven te gaan.

Dit gebeurt op inventieve wijze. Vanuit de derde persoon volgen we in de film Vera, die hoogsensitief is, en de gevolgen hier van merkt. Ze weet echter niet waarom ze zich anders voelt dan de anderen om haar heen. Ze komt wel eens in die knoop met haar vriendinnen hun verwachtingen en wat ze zelf wil. In de film komt ze erachter wat er bij haar speelt, en hoe ze hier uiteindelijk mee om kan gaan. 

Waarom Niek dit belangrijk vindt? Het komt voor hem van binnenuit. Niek is zelf HSP’er, en heeft hier in het verleden mee geworsteld. Niek ervaarde veel dingen anders of intenser dan de rest van zijn vrienden of klasgenoten. Uiteindelijk kwam hij er achter wat bij hem speelde, en wil zijn bevindingen graag delen met anderen die geen idee hebben wat het inhoudt of die er zelf misschien wel mee te maken hebben. 

Dat het dichtbij Niek komt zie je ook vertalen op het witte doek. De passie en moeite spat er van af. De beelden zijn stuk voor stuk geweldig gecomposeerd en het gebruik van innovatieve technieken strelen de ogen. Het korte verhaal blijft tot de laatste minuut interessant. Niek speelt het slim door op herkenbaarheid te spelen, en dit dan 180 graden te draaien door in de hoofdpersoon te kruipen om te ervaren hoe HSP eruit ziet en klinkt. Ook lijkt het voor de kijker alsof ze even lekker kunnen wegzakken bij een stukje vermaak, maar leren ondertussen veel. 

Een aanrader! 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Indien er vragen of opmerkingen zijn, neem contact op via niek@vrixx.nl, of bel +31620345609. 

PROJECTEN

2021

WORK-IN-PROGRESS DETECTIVEFILM

Samen met Reinder Vellema zijn we druk bezig een script te schrijven voor een detectivefilm die plaatsvindt op Friese bodem. Houd @vrixxfilms in de gaten voor updates en steak peaks! 

WORK-IN-PROGRESS KORTE FILM OVER HOOGSENSITIVITEIT

Ik maak samen met mijn vriendin een korte film over HSP.  Dit doe ik omdat ik graag uit wil leggen wat HSP inhoudt, en (jonge) mensen die er nog niet bewust van zijn dat ze het hebben laten zien dat het een erg waardevol deel van hunzelf is. 

DRUM COVER

One-man-team

Ik had ook weer eens zin om een cover op te nemen. Ik speel Real Love Song van Nothing But Thieves

FASHION VIDEO STEVEN DE VRIES 

One-man-team

Mijn broer Steven had een nieuwe outfit. Ik wilde daar wel eens een video over maken. Dit is een testvideo, binnenkort gaan we naar een toffere locatie om nog eens een video te maken. 

TALKSHOW THE LAST MINUTE SHOW

Regisseur, editor, DP, gaffer.

Om voor studenten uit mijn jaar te laten zien wat ze allemaal hebben gedaan het eerste jaar hebben we een talkshow gemaakt. Iedereen werd gevraagd een video van een minuut mee te nemen die samenvatte waar ze zich mee bezig hadden gehouden. Er werd ook live iemand getatoeëerd! 

DRUM COVER BEREND JAN KROL 

One-man-team

Voor mijn vriend Berend Jan heb ik een drumcover gefilmd, gemonteerd en het geluid gemixt.

2020

Zenith Bourgondisch Beetsterzwaag aftermovie

Editor

 

 

Zenith banner 5×2 meter

Grafisch ontwerper

PERS FOTO'S

Foto van Niek de Vries Vrixx Producties
Niek De Vries drums